Za več informacij, pomoč ali nakup pokličite

+386 31 505 515

Zaščita lesenih izdelkov

Zaščita lesenih izdelkov in 8 nasvetov za nego in vzdrževanje lesenih izdelkov

Zaščita lesenih izdelkov: uvod

Pogledali si bomo, kaj je ustrezna zaščita lesenih izdelkov. Kajti, kar zadeva kuhinjske pripomočke in orodje, nič ne presega klasičnega lesenega pribora. Od žlic za mešanje, skodelic za testo do sekalnih desk, leseni izdelki v vašo kuhinjo dajejo kmečki čar in udobje, pogosto pa se ti visokokakovostni, ročno izdelani predmeti prenašajo iz roda v rod. Ustrezna zaščita lesenih izdelkov bo poskrbela, da bodo ti leseni izdelki trajali še zelo dolgo časa.

Leseni pripomočki so idealni tudi zato, ker les vsebuje naravne antibakterijske lastnosti in ščiti vašo hrano pred bakterijami, mikrobi in plesnijo. Ker pa so ti predmeti narejeni iz pravega lesa, se raven in vrsta oskrbe, ki jo potrebujejo, razlikujeta od večine drugih kuhinjskih orodij. Ustrezna začita lesenih izdelkov je zato ključnega pomena.

Lesena kuhinjska posoda naj bi trajala izjemno dolgo, vendar ne bo, če zanjo ne boste ustrezno skrbeli. Od lesenih žlic do lesenih rezalnih desk se naučite, kako pravilno skrbeti za svoje lesene kuhinjske pripomočke, da bodo dolgo časa ostali videti kot novi.

Les je trpežen material, vendar mu lahko le s pravo zaščito ohranimo življenjsko dobo in kvaliteto. Splača se pregledati vse lesene izdelke, sploh pa tiste, ki so bili večkrat direktno izpostavljeni dežju in ali vodi v kuhinji.

Pri lesu je zelo pomembno, daj je čim bolje zaščiten pred vodo in da se voda po stiku ne nabira na izdelku več dni, temveč čim prej odteče. Izdelki, ki se nikoli ali le redko osušijo, predstavljajo največjo nevarnost za okužbo z glivami in za posledično trohnenje lesa.

Največja napaka pri leseni kuhinjski posodi je čiščenje v pomivalnem stroju. Vročina, detergenti in močna voda bodo povzročili, da se leseni predmeti v kratkem času upognejo ali razvijejo razpoke, zato jih vedno umivajte ročno v skladu z naslednjimi navodili za zaščito lesenih izdelkov.

Ustrezna zaščita lesenih izdelkov:

Ročno umivanje z vročo vodo in milom takoj po uporabi

Če želite očistiti lesene pripomočke, jih preprosto operite pod vročo vodo z milom. Če želite biti prepričani, da ste odstranili vse ostanke hrane, lahko uporabite gobo ali najlonsko čistilno blazinico. Očistiti jih boste morali skoraj takoj po uporabi.

Odvečno vlago obrišite z brisačo za roke

Po pranju odstranite odvečno vodo iz lesenega pribora tako, da ga pobrišete s čisto brisačo za roke. To preprečuje, da bi les vpijal preveč vlage, kar bi povzročilo širjenje lesa in pospešilo razpoke in upogibanje.

Pustite jih, da se popolnoma posušijo na zraku

Po pranju in brisanju posušenega lesenega pribora ga ne odložite. Pustite jih ven, da se lahko popolnoma posušijo na zraku. V nasprotnem primeru se kapljice vode, ujete v vrzeli v lesu, ne bodo popolnoma posušile, sčasoma pa se lahko kopičenje lesa tudi upogne ali razpoka. Zato vedno poskrbite, da je vaš leseni pripomoček temeljito in popolnoma posušen, preden ga postavite na svoje mesto.

Ne dovolite, da se namakajo čez noč

Po kuhanju je včasih skušnjava, da se umazane posode in pribor čez noč namočijo in se z njimi spopadejo naslednji dan. To ni priporočljivo, tako kot ni priporočljivo, da svoje lesene pripomočke operete v pomivalnem stroju  in pustite, da se čez noč namočijo, kjer ostanejo umazani z delci hrane.

Les lahko vpije vodo, se razširi, in to pospeši njegovo propadanje. Poleg tega lahko delci hrane prodrejo v drobne razpoke v lesu, kar omogoča širjenje bakterij in ustvarja tveganje za zdravje. Zato je vredno časa in energije, da po uporabi vedno operete svoj leseni pribor; bo zdržal veliko dlje.

Pogosto namažite z mineralnimi olji

Če želite, da je vaš leseni pripomoček sijoč in v najboljšem možnem stanju, ga približno enkrat na mesec namažite z mineralnim oljem. Ta olja, varna za hrano, les hitro vpijejo in pripomorejo k boljšemu odbijanju vode in ohranjanju naravne živahnosti, tudi pri dolgotrajni uporabi.

V ta namen dobro deluje tudi čebelji vosek, zato si vzemite čas, da vsake toliko časa žlicam, deskam za rezanje in skledam dobro vtrete mineralno olje. Uporabljajte samo odobrena mineralna olja; ne uporabljajte oljčnega olja ali olja oljne repice, saj so na osnovi hrane in lahko dajo lesenemu priboru neprijeten, grenak vonj.

Grobe madeže odstranite z brusnim papirjem

Včasih, še posebej pri lesenem priboru, ki se uporablja že dlje časa, boste morda ugotovili, da na vašem lesenem priboru nastanejo grobe lise, kjer les ni več gladek. S temi se spopadete tako, da z brusnim papirjem odstranite madež, dokler hrapavost lesa ni gladka na dotik, nato pa ga podrgnite z mineralnim oljem. Kot nov!

Obravnavajte madeže

Barvita živila, kot so jagode, lahko včasih obarvajo lesene deske za rezanje ali drugo leseno posodo, vendar ne skrbite. Obstajajo načini, kako se teh madežev znebiti. Ena od strategij je, da izdelek takoj operete z vročo vodo in milom, da poskusite odstraniti madež.

Za bolj agresivne madeže lahko poskusite uporabiti pol limone in sodo bikarbono, jih drgniti kar na madež in nato umiti. Toda včasih ti madeži preprosto ne izstopijo. Vendar dokler ploščo pravilno čistite in sušite, madeži ne bi smeli predstavljati nevarnosti za zdravje zaradi bakterij. Sčasoma in ob stalnem čiščenju bodo številni madeži sami zbledeli.

Poskrbite za vonj

Če ugotovite, da leseni predmeti, kot so deske za rezanje, dobijo čuden vonj, se jih lahko znebite na več načinov. Ena je, da rezino ali pol limone podrgnete po površini rezalne deske in pustite, da se posuši na zraku. Sodo bikarbono in vodo lahko tudi zmešate skupaj, nastalo pasto podrgnete po površini in pustite, da se posuši, preden jo sperete.

Pokazalo se je tudi, da drgnjenje z belim kisom izbriše vonjave, vendar se zdi, da je metoda limone najboljša za večino ljudi, še posebej, ker pušča vašo leseno posodo dišečo po limoni.

 

 

zascita lesenih izdelkov- lesena skleda bukev

 

Za več aktualnih prispevkov nas lahko tudi spremljate na Facebook strani: Tukaj