Za več informacij, pomoč ali nakup pokličite

+386 31 505 515

les akacija

Kako izbrati najboljši les za vašo desko za rezanje?

Rezalna deska je eden ključnih sestavnih delov kuhinje, zato je treba poskrbeti za dober izbor lesa, saj izboljša izkušnjo pripravljanja hrane.

 

  • Rezalne deske niso vse enake: vrsta lesa naredi veliko razliko.
  • Več vrst trdega lesa je odličnih za rezalne deske.
  • Obstaja tudi več vrst lesa, ki se jih morate izogibati.

 

Ne glede na to, ali gre za tradicionalno desko za rezanje ali mesarski blok, je deska ponosen član vašega neživega kuhinjskega osebja. Brez deske za rezanje v vaši kuhinji se nič ne bi razrezalo.

 

Če trenutno nimate lesene rezalne deske – na primer, če imate plastično rezalno desko ali, bog ne daj, steklo – je čas za nadgradnjo. Lesene plošče so veliko boljše, zato prestanejo preizkus časa.

 

Svet rezalnih desk je lahko presenetljivo zapleten kraj – na svetu je seveda veliko vrst lesa. Nekateri od njih so odlična izbira za rezanje, drugi pa niso idealni. Izbira pravega lesa je pomembna iz več razlogov, vključno z ohranjanjem ostrih nožev, optimizacijo vaše sposobnosti rezanja in ohranjanjem higiene vaše kuhinje.

 

Mehek les ali trd les?

Ko izbirate leseno desko za rezanje, poiščite trd les. Trd les je boljši od mehkega iz več razlogov:

 

  • Trd les je bolj trpežen in se ne praska ali vdolbi tako zlahka.
  • Plošče iz trdega lesa vaših nožev ne bodo otopele toliko, kot bi ga plošče iz mehkega lesa.
  • Lažje je uporabiti kuharski nož na trdi deski, ker se oblika deske ne spreminja toliko, kot pri deski iz mehkega lesa.

 

Trdota lesa se meri s silo funtov na Jankovi lestvici, ki meri, kolikšen pritisk je potreben, da se kovinska kroglica potisne v les. Bolj ko se les upira kovinski krogli, višje se uvršča na Jankovi lestvici.

 

Nekatere vrste lesa so izjemno trde. Brazilski oreh, na primer, je zelo trd les, vendar je njegova uporaba za desko za rezanje nepotrebno draga, uporaba pretrdega lesa pa lahko dejansko otopi vaše nože.

Higiena

Premislite tudi, katere vrste hrane boste pripravili na svoji deski za rezanje, preden se odločite, kateri les želite v svoji kuhinji. Nekatere vrste lesa so bolj porozne kot druge, kar lahko močno vpliva na sanitarno stanje kuhinje. Obstajajo tri vrste trdega lesa: obročasto porozen, poldifuzno porozen in difuzno porozen. Preprosto jih lahko označimo kot odprto zrnate (obročasto porozne) ali zaprto zrnate (difuzno-porozne).

 

Obročasto porozen les ima večje pore kot difuzno porozen les. Večje pore omogočajo, da vlaga pronica v les. To pomeni, da se lahko pri uporabi obročastega lesa v kuhinji v vaši plošči razrastejo bakterije zaradi vlage, ki jo za sabo pušča hrana, kot je surovo meso. Dolgoročno lahko to v najslabšem primeru povzroči kontaminacijo hrane ali v najboljšem primeru povzroči, da je treba rezalno desko zamenjati prej.

 

Nacionalna sanitarna fundacija (NSF) je ugotovila, da 18 % rezalnih desk, ki so jih testirali v raziskavi, vsebuje škodljive bakterije, kot sta salmonela in E.coli. To je zagotovo nekaj, čemur se želite izogniti v svoji kuhinji. Rezalno desko je treba ustrezno sanirati in negovati, da se prepreči kontaminacija ne glede na vrsto deske. Na srečo se mu je z izbiro prave vrste lesa lažje izogniti.

 

Poleg možnega bakterijskega tveganja nekaterih vrst lesa upoštevajte tudi, da so nekatere vrste lesa strupene. To ni zaskrbljujoče, če kupujete desko za rezanje na naši spletni trgovini, vendar če izdelujete svojo desko, imejte v mislih to preprosto pravilo: Na splošno, če les prihaja iz drevesa, ki proizvaja nekaj, kar je užitno, je ta primeren za uporabo.

 

Najboljše izbire lesa

Obstaja veliko vrst lesa, vendar jih le nekaj izstopa kot vrhunska izbira za lesene rezalne deske.

 

Javor

Javorjev les

Javor – natančneje sladkorni javor ali trdi javor – je najbolj priljubljena izbira za deske za rezanje. Javor je trd les zaprtega zrna. To pomeni, da je vzdržljiv, se lahko upre bakterijam in ima ravno pravo mero trdote. Javorjev les je svetle in dokaj nevtralne barve, zato se dobro ujema z mnogimi kuhinjskimi barvnimi shemami.

 

Ne pozabite, da je rdeči javor strupen. Proizvajalci ne uporabljajo rdečega javorja za plošče. Če torej nameravate narediti svojo rezalno desko, se raje odločite za sladkorni javor.

 

 

Beli jesen

Les beli jesen

Les belega jesena je še ena odlična izbira. Čeprav je obročasto porozen, je jesen dovolj trden, da prenese vsakodnevno uporabo v kuhinji. Ima tudi svetel ton, ki ga imajo radi številni domači kuharji v svojih kuhinjah. Toda tako kot druge plošče iz svetlega lesa bo morda potrebno malo dodatne nege, da se ne bi obarvala.

 

Akacija

les akacija

Akacija ni tako pogosta v deskah za rezanje kot javor ali oreh, vendar pa hitro rastoč trd les naredi neverjetno trpežne in vsestranske plošče – in so ponavadi cenejše. Akacijeve plošče se lahko zelo razlikujejo po barvi.

 

Češnja

Les cesnja

Češnja je kot še en trd les zaprtega zrna najboljša izbira za desko za rezanje. Njena barva lahko vaši kuhinji doda brezčasno lepoto. Češnja je tudi enostavna za nego in ne bo otopela nožev. To je dolgotrajen les, ki lahko ob pravilni uporabi traja več let.

 

Oreh

Les oreh

Podobno je oreh še en trdi les, ki je odlična izbira v kuhinji. Njegova temna barva je ena njegovih glavnih privlačnosti, in čeprav je mehkejši od javorja, se bo skozi čas še vedno dobro obdržal. Oreh spada v kategorijo trdote “ravno prav”, ki je kot nalašč za vzdrževanje desk in nožev.

 

Tikovina

Les tikovina

Tikovina je že dolgo cenjena zaradi svoje vzdržljivosti in enostavnosti vzdrževanja. Tikovina, ki je edinstvena med lesom, po obdelavi ohranja svoja naravna vodoodbojna olja. To v kombinaciji z njeno tesnostjo pomeni, da je morda najboljša izbira za higieno in enostavno vzdrževanje.

 

Bambus

Les bambus

Čeprav je bambus tehnično trava in ne les, deluje učinkovito na enak način. Je precej trd in absorbira manj vode kot številne vrste lesa, zaradi česar je enostaven za vzdrževanje. Poleg tega, ker raste tako hitro, je lahek za pridelavo. Bambus je občasno lahko trd za nože, čeprav manj, če se uporablja bolj za sekljanje kot za rezanje.

 

Bukev

Les bukev

Bukev je dobra vsestranska izbira za desko. Podobna je javorju, ker je razpršeno porozna, trda, a ne pretrda in dokaj odporna. Poleg tega je po navadi cenejša od nekaterih drugih sort.