Za več informacij, pomoč ali nakup pokličite

+386 31 505 515

JESEN

Narava, čas in jesenska modrost o povezanosti z naravo z vajo meditacije

 

 

 

 

Jesenska modrost

Jeseni se zavemo minevanja leta. Nerazsvetljenemu umu bo morda žal zaradi izgube poletja in nastopa kratkih, hladnih dni. Kajti zrelost – življenje na vrhuncu rodovitnosti, na samem robu odmiranja – je za romantike nekaj bridkega sama po sebi. Najosnovnejša duhovna vaja za jesen je, da se znebite take lažne poetične melanholije. Saj v resnični duhovni zavesti ni prostora za obžalovanje. In minevanje časa ni razlog za žalost.

Ko se preteklost zliva za nami (oziroma se nam na izkustveni ravni tako dozdeva), ji ne smemo dovoliti, da bi se kopičila v kakšnem zatočišču obžalovanja, skupaj s propadlimi sanjami. Če v resnici nosimo tako zatočišče s seboj, nas bo samo oviralo na našem potovanju.

Jesen je dober čas za razmišljanje o takih stvareh in hkrati nadvse primeren, da se osvobodimo umetnih bremen, ki nam otežujejo duhovno napredovanje kot preproga premočenega, gnijočega listja, ki se oklepa naših gležnjev. Kljub temu pa lahko v jeseni najdemo nekaj sugestivnih prispodob za razvoj duha v okviru našega duhovnega potovanja.

To je čas žetve pobiranja pridelka, obiranja in shranjevanja sadov osebnega duhovnega izkustva, da nas bodo hranili v bolj suhih, težavnejših časih. To je čas, da prečistimo bistvo tega, kar smo se naučili, in iztisnemo notranjo resnico iz naših odkritij, prav tako kakor se stiska sok iz jesenskega sadja.

V 19. stoletju je bila v Nemčiji tradicija, da so filozofi hodili na dolge sprehode po gozdu, da bi zbistrili svoje misli. Na univerzi v Heidelbergu je, denimo, Filozofska pot po gozdnem pobočju visoko nad mestom. Narišite si svoj sprehod, najbolje po gozdnati pokrajini, in se vzemite čas za razmišljanje o paradoksih jeseni, ki se nanašajo na predstavo časa kot nečesa organskega in brezkončnega.

Sadje raztresa semena novega življenja, ko gnije. Ciklus življenja in smrti ni parabola vzpona in padca, cemveč nenehen valj, v katerem so zajete vse žive stvari. Naš duhovni razvoj je odvisen od uničenja – od opustitve razkrajajočega sebičnega razmišljanja, ki tako rado raste namesto njega.

Začutite mraz prihajajoče zime v vetru, ki dviguje liste ko hodite. Mrzel veter obeta prav toliko tople sape spomladi.

1

Jesenska vaja meditacije

V jesenskem sadju je že vsebovana rast prihodnjega leta. Čeprav lahko povsod okoli sebe vidimo znamenja razkroja, se lahko ob tem razmišljanju zavemo, kako to ustreza večnim ritmom življenja kot celote. Naslednja meditacija na to temo uporablja dejansko sadje, preoblikovano v mandalo.

  1.  Izberite nekaj jesenskih plodov v parku ali svojem vrtu – na primer jabolka ali divji kostanj. Izberite en plod in ga z ostrim nožem prerežite na polovico.
  2.  Vzemite eno polovico in jo postavite nekam, da jo boste jasno videli. Navadno se bo razkril simetričen vzorec, čeprav ni pomembno, če presek ni preveč urejen. To je vaša mandala za meditacijo in kontemplacijo.
  3.  Meditirajte o plodu. Za približno pet minut prehajajte od notranjosti navzven k lupini in kontemplirajte o istem vzorcu in barvi. Nato meditirajte o izvorih življenja v plodu. Predstavljajte si semena, ki bodo prihodnje leto vebrstela v novo.
  4. Življenje po zimskem spanju. Predstavljajte si življenje kot konstanto v neskončnih ciklusih časa.Ta vaja vam bo pomagala ozavestiti jesensko modrost.
3

Da bi lažje nabirali plodove jeseni, pa je za vas v naši spletni trgovini na voljo širok nabor jesenskih izdelkov. Kajti, če cenite naravo, tradicijo in visoko kakovost, ste na pravem mestu. Naša ponudba je narejena s spoštovanjem do okolja, ob upoštevanju dediščine in z mislijo na trajnost.

Pri nas tako na primer najdete pletene košare vseh možnih velikosti. Poleg košar, so v jeseni aktualni tudi leseni stiskalniki sadja in ribežni. In seveda, ker se bliža zima, so kmalu uporabne tudi košare za drva.  Ne odlašajte in si privoščite izdelke, ki bodo polepšali vaš vsakdan in prinesli pridih narave v vaš dom.

Lepo vabljeni, da se v jesen spustite opremljeni z Ribničanovimi izdelki.
Vaše udobje je naša skrb.
www.ribnican.si, +386 31 505 515

 

Untitled Session03264Untitled Session03267