Za več informacij, pomoč ali nakup pokličite

+386 31 505 515

pletene kosare in cekarji ribnican

Pletene košare kot vrsta suhe robe

Pletene košare

Ko pomislimo na besedo suha roba nas to običajno spomni na izdelke iz lesa, vendar bi bila napaka spregledati še eno kategorijo, ki jo ponuja – pletene košare.

V tem prispevku se bomo poglobili v svet pletenih košar, možnosti njene uporabe in ponudili par nasvetov kako poskrbeti za njihovo čistočo.

 

Umetnost pletenja

Pletenje je obrt, ki sega tisočletja nazaj. Prepletanje vlaken, bodisi naravnih ali sintetičnih, je omogočilo izdelavo trdnih in uporabnih predmetov.

pletenje-pletene-kosare-ribnican-suha-roba-kosara cekar Pletena_kosara

Izbor Materialov

Pletenje vsake košare, se začne s skrbnim izborom materialov. Šibje vrbe je ključna sestavina, in mojstri izdelovanja košar se zavedajo, kako pomembno je izbrati prave šibe. Imajo občutek za njihovo prožnost, barvo in debelino, kar jim omogoči, da ustvarijo košare različnih oblik in velikosti.

Rokodelstvo

Najboljša stvar pri košarah je njihova ročna izdelava. Vsaka košara je skrbno pletena eno šibo za drugo, z veliko pozornosti do detajlov. Vsak preplet je natančno premišljen in rezultat je izdelek, ni samo funkcionalen, ampak je tudi estetsko privlačen.

suha roba-pletarstvo

Uporabnost in estetika

Pletene košare združujejo funkcionalnost z estetiko. So odličen način za organizacijo in
shranjevanje stvari, hkrati pa so tudi lep dekorativni element za dom. Košare so izjemno
vsestranske in jih lahko uporabimo na mnogo različnih načinov.

Tukaj je nekaj primerov:

Shranjevanje: najpogostejša uporaba košar je za shranjevanje različnih predmetov, od hrane in do
igrač, do drv in celo oblačil.
Dekoracija: dekorativne košare lahko dodajo estetski element v vaš dom ali pisarno. Lahko jih napolnite z rožami, sadjem ali drugimi okrasnimi predmeti.
Prevoz: košare z ročaji so odlične za nakupe, piknike ali za prevoz domačih živali ali kupljenih izdelkov.
Darilne košare: polnjene z različnimi dobrotami kot so sadje, sladice, pijača ali kaj drugega, darilne košare so priljubljeno darilo za različne priložnosti.
Organizacija: manjše košare so odlične za organizacijo majhnih predmetov, kot so pisarniški pripomočki, kozmetika ali celo začimbe in sestavine v kuhinji.
Vrtarjenje: košare, zaradi svoje odpornosti na vremenske vplive, lahko služijo kot posode za rastline ali celo kot viseče košare za cvetje.
Ribolov ali lov: nekatere vrste košar se uporabljajo v ribolovu ali lovu, za shranjevanje ulova ali opreme.
Recikliranje: večje košare se lahko uporabljajo za sortiranje recikliranih materialov, kot so papir, plastika in steklo.
Umazano perilo: v mnogih domovih se velike košare uporabljajo za odlaganje umazanega perila.

Ker so košare tako vsestranske, so možnosti za njihovo uporabo skoraj neskončne. Naj vam ta seznam pomaga pri odkrivanju novih načinov.

Raznolikost stilov

Pri Ribničanu ponujamo raznolikost stilov in oblik pletenih košar. Od klasičnih ovalnih košar do bolj sodobnih in abstraktnejših oblik, ponudba košar je res narejena za vsak okus. Lahko izbirate tudi med različnimi velikostmi in tako najdete popolno košaro za svoje aktivnosti.

košara Ribničan

Čiščenje pletene košare

Redno čiščenje pletene košare je pomembno, da ohranimo njeno lepoto in uporabnost. Tukaj je nekaj nasvetov za pravilno čiščenje.

Materiali:
– mehka krpa ali gobica
– blag detergent ali milo za posodo
– topla voda
–  star zobna ščetka ali čistilna krtača
–  sušilnik za lase ali ventilator (po želji)

Navodila
1. Pregled košare: preverite košaro za morebitne poškodbe ali plesni. če opazite plesen, košaro dodatno očistite z razkužilom.
2. Odstranjevanje prahu in odpadkov: pred začetkom čiščenja, odstranite vse ostanke hrane, prah ali druge odpadke. za to uporabite sesalec ali suho krpo.
3. Priprava raztopine za čiščenje: v veliki posodi zmešajte toplo vodo z blagim detergentom ali milom za posodo.
4. Obrišite z mokro krpo: potopite mehko krpo ali gobico v raztopino, jo dobro ožemite in z njo nežno obrišite površino košare.
5. Čiščenje težje dostopnih mest: uporabite staro zobno ščetko ali čistilno krtačo, da očistite težje dostopna mesta ali kotičke.
6. Izpiranje: očistite košaro z drugo krpo, namočeno v čisti topli vodi in z njo odstranite ostanke detergenta.
7. Sušenje: najboljše je, da košaro posušite na zraku. Postavite jo na suho, dobro prezračeno mesto. Če je potrebno, za to lahko uporabite tudi fen za lase in z njim pospešite sušenje.
8. Dodatno – razkuževanje: če je bila košara izpostavljena plesni ali bakterijam, jo lahko dodatno razkužite z blagim razkužilom.

Upoštevanje zgornjih navodil bo pomagalo ohraniti vašo košaro čisto in v dobrem stanju še zelo dolgo časa.

Zaključek

Pletene košare so več kot le predmet; so izraz rokodelstva in ljubezni do tradicije. Vsaka košara pripoveduje svojo zgodbo. Če ste ljubitelj ročno izdelanih predmetov in cenite uporabnost, so pletene košare zagotovo nekaj, kar bi si zagotovo želeli ogledati v naši trgovini. Celotno ponudbo si lahko ogledate tukaj.

Izbrali smo pravo zakladnico košar, ki vas bodo zagotovo navdušile. Ko izberete eno od pletenih košar, pravzaprav dobite več kot le uporaben kos. Dobite unikatni izdelek, ki bo dodal toplino in spomin na stare čase.

Pletena košara za drva z ročajem iz leske – srednja

Ribncan 03 04479

Za obvešanje o novih prispevkih pa nas ne pozabite slediti na Facebooku: tukaj.