Za več informacij, pomoč ali nakup pokličite

+386 31 505 515

kuhinja2

Kakšna je vaša sanjska kuhinja?

Pri opremi kuhinje se po eni strani vračamo k topli in z nostalgijo obarvani kuhinji, kjer prevladuje uporaba naravnih materialov. Po drugi strani pa je za zadnje modne smernice značilna kuhinja minimalističnega videza v slogu neomodernizma.

To je oprema čistih linij, ki daje videz sterilne čistoče in kjer prevladujeta kovina in steklo. Vendar pa modnih posebnosti ne moremo imeti za novosti razvoja kuhinjske opreme prihodnosti. Ta se kaže predvsem v razvoju elementov bele tehnike. Pričakovati je, da bodo v kuhinji prihodnosti večino dela opravljali računalniško programirani stroji.

Vse bolj pogosto se uporablja izraz inteligentna hiša, ki se odziva na okolje in stanovalce oziroma njihove vedenjske vzorce. Tehnologija v zasebnih stanovanjih postaja vse bolj zapletena, vendar hkrati preprosta za uporabnika in skrita, kolikor se le da.

Funkcionalna ureditev kuhinje

Kuhinja je stanovanjski prostor oziroma del stanovanjskega prostora, opremljen s pohištvom in napravami, ki so namenjeni predvsem gospodinjskim opravilom v zvezi s pripravo hrane. Kako se uporabnik v kuhinji počuti in koliko časa porabi za pripravo hrane, je odvisno od oblike in velikosti razpoložljivega prostora, izbire in razporeditve kuhinjskih elementov in gospodinjskih pripomočkov in načina shranjevanja živil. V kuhinji potekajo številne dejavnosti, ki zahtevajo specifične delovne centre v določenem zaporedju glede na potek dela. Tako naj bi kuhinja za desničarja obsegala naslednje elemente od leve proti desni (opomba: za levičarja velja obratni vrstni red): – shrambni prostor za živila (od 100 do 180 centimetrov); – delovna površina za pripravo hrane – umazani del (od 60 do 90); – pomivalno korito z odcejevalno površino, smetnjakom in pomivalnim strojem

Oblike kuhinjskih nizov

Vsi pohištveni elementi in bela tehnika so navadno združeni v sklenjen kuhinjski niz, ki je oblikovan tako, da omogoča preprosto vzdrževanje higiene, preglednost in dosegljivost shranjenih kuhinjskih pripomočkov in hrane. Optimalna razmestitev elementov kuhinjske opreme je odvisna od oblike in velikosti razpoložljivega prostora, pravilnega zaporedja posameznih elementov in razdalj med delovnimi centri.

Delo v kuhinji zahteva stalno gibanje med delovnimi središči in shrambnimi prostori. S pravilno razporeditvijo delovnih centrov zmanjšamo gibanje med pripravljanjem hrane in prihranimo čas in energijo. Največ gibanja je med prostorom za shranjevanje živil, pomivalnim koritom z delovno površino in prostorom za toplotno obdelavo hrane.