Za več informacij, pomoč ali nakup pokličite

+386 31 505 515

les lak

Kako ravnati z lesenimi izdelki

Les je prijazen in topel material, ki v nas vedno znova zbuja ugodne estetske občutke. Le stežka si predstavljamo, da v našem domu ne bi srečevali in uporabljali lesa in izdelkov iz tega plemenitega materiala – od pohištva za opremo bivalnih prostorov, prek parketa in drugih lesenih talnih oblog, vse do vrat in lesenih okenskih okvirjev lesenih kuhinjskih pripomočkov.

Les je organski material in zato izpostavljen napadu lesnim škodljivcem, med katerimi so najpogostejše glive in insekti. Vendar ti organizmi lahko uspevajo le pri njim primernih pogojih. Če v lesnem izdelku zagotovimo zanje neustrezne razmere, do napada in poškodb ne bo prišlo.

Zračno suh les je popolnoma varen pred okužbo z glivami in napadom večine insektov.

Na to, da imajo nekatere drevesne vrste trajnejši les, najbolj vplivajo ekstraktivi, zato se je za zaščito uveljavilo impregniranje z njimi. Postopek lesu nekoliko dvigne odpornost proti glivam in insektom, vendar tanini z njim ne reagirajo, zato se izpirajo. Poleg tega ni vseeno, kje v celični steni lesa so tanini. Zato ta rešitev v praksi ni nikoli zaživela. Veliko bolje so se izkazala eterična olja, iz lesa se ne izpirajo, so učinkovita, žal pa so za komercialno uporabo veliko predraga.

Pri zaščiti lesa z naravnimi izdelki moramo biti zelo previdni. Številne popolnoma naravne snovi so velikokrat bistveno bolj strupene kot sintetični izdelki. Zato izraz naravno vedno ne sovpada tudi z izrazom varno. Poznavanje starih pravil o zaščiti lesa je lahko zelo koristno, vendar moramo pred odločitvijo za postopek presoditi, ali je res najustreznejša rešitev za podaljšanje trajnosti lesa.